Zeytinli Ekmek
Çok severek yaptığım ve lezzetli bir ekmek. Ekmek yapma makinasında ya da hamur mikserinde değil, bilek gücü ile yoğurarak ve fırında yapıyorum bu ekmeği. Tadı sanki daha bir güzel oluyor. :) Emeksiz yemek olmaz demişler...
Bir tarifim daha var onu da daha sonra yazacağım, onun kıvamı daha çöreğimsi (nasıl bir lafsa) oluyor. Bu ise daha ekmeğimsi :P
Malzemeler:
- 6 bardak un (beyaz un ile tam buğday ununu yarı yarıya karıştırıyorum ve son yogurmalarda mutlaka az birşey daha eklemek gerekiyor hamuru toparlamak adına. Sadece beyaz un ile yapmanızı tavsiye etmem.)
- 1 paket instant maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2,5 bardak ılık su
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Bolca çekirdeği ayıklanmış zeytin (göz kararı koyuyorum, zevkinize kalmış)
Yapılışı:
Un, şeker, tuz ve mayayı karıştırdıktan sonra, ılık suyu (ne kaynar ne soğuk ne de oda sıcaklığında olsun, hafif ısıtılmış parmak yakmayacak ayarda) yavas yavas ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz.
Hamur biraz kendini toparladıktan sonra 1 yemek kaşığı tereyağını da ekleyip, hamur ele yapışmayacak hale gelene kadar yoğuruyoruz.
Daha sonra, üzerini bir bezle örtüp, sıcak bir yerde 1-1,5 saat kadar dinlendiriyoruz. Hamur 2 katına çıktığında tekrar (çok hafif unlayarak) yoğurup, içine çekirdekleri ayıklanmış zeytinleri ekliyoruz ve kalıba ya da fırın tepsisine (yağlı kağıt üstüne ya da hafifçe yağlanıp unlanmış tepsiye) yerleştiriyoruz. Tekrar üstünü örtüp en az 30 dakika daha mayalanmaya bırakıyoruz. Hamur iyice kabaracak.
Daha sonra ekmeğin üzerine bıçakla bir kesik atıp fırına veriyoruz.
Ben üzeri unlu, rustik görünümlü ekmekleri daha çok sevdiğim için internette epey araştırdım. Çeşitli teknikler varmış ama ben en kolay olanı denedim ve işe yaradı. Hamurun üzerine hafif un serpin. Fırının en altına ısıya dayanıklı bir kabın içinde su koyun, hemen üstündeki rafa da ekmeği koyun. ortalama 180 derecede 10 dakika kadar pişirdikten sonra, dereceyi 150'ye düşürüp 25-30 dakika daha pişirin. Bu fırından fırına değişiyor. Benim fırın biraz fazla pişirdiği için ben dereceleri bazen daha da düşük tutabiliyorum.
Ekmeğin üzeri kızardığı ve pişmiş gibi göründüğünde, göbeğine bir bıçak saplayıp kontrol ediyorum. Bıçak temiz çıkarsa pişmiştir. (klasik yöntem)
Ekmeği tel üzerinde soğutmanızı, ılınmadan dilimlememenizi (hamurlaşır) tavsiye ederim. Hafif ılındığında üzerine tereyağı sürün, afiyetle yiyin. :)
Bu tarifi zeytin yerine farklı malzemelerle de deneyebilirsiniz. Ben bir kere de kuru domates, zeytin ve kekikli yaptım. Fakat kuru domatesi sıcak suda birkaç dakika bekleyip öyle ekleyin. Birkaç dakikayı geçirmeyin, domatesler cıvıyor, ıslak ıslak oluyor ekmek. Acı bir tecrübeyle sabit. :)
Bu tarifi zeytin yerine farklı malzemelerle de deneyebilirsiniz. Ben bir kere de kuru domates, zeytin ve kekikli yaptım. Fakat kuru domatesi sıcak suda birkaç dakika bekleyip öyle ekleyin. Birkaç dakikayı geçirmeyin, domatesler cıvıyor, ıslak ıslak oluyor ekmek. Acı bir tecrübeyle sabit. :)
0 yorum :
Yorum Gönder