7 Mart 2014 Cuma

Brioche


Pek lezzetli, pek güzel bir Fransız ekmeği Brioche (briyoş). Fakat bence ekmek demeye bin şahit ister. Çörek desen çörek de değil. Enteresan birşey.  Ama lezzetli olduğu kesin. Marie Antoinette'in "Ekmek yoksa pasta yesinler" (qu'ils mangent de la brioche) lafındaki pastadan kastettiği Brioche'un ta kendisidir. Böyle de asil, böyle de üst düzey bir ekmektir. :))

Malzemeler:

1/3 su bardağı ılık su
1/3 su bardağı ılık süt
2 yemek kaşığı kuru (instant) maya
4 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
3 yumurta
1/4 su bardağı şeker
340 gram tereyağı, yumuşak ve küçük eşit parçalara bölünmüş.
Üstüne sürmek için bir çorba kaşığı su ile karıştırılmış 1 adet yumurta



Yapılışı:

  • Su, süt, şeker ve mayayı karıştırın. Mayanın biraz kabarması için 5-10 dk bekleyin.
  • Unu ve tuzu ekleyip yoğurmaya başlayın. 3 yumurtadan ikisini bütün, birinin sadece beyazını teker teker ekleyip, yoğurmaya devam edin. (yumurtalardan birinin sarısı en son üstüne sürülecek)
  • Küçük küpler halinde kestiğiniz tereyağını tek tek hamura ekleyip, iyice yedirin.
  • Hamur ele yapışmaz kıvama dgeldiğinde, sıcak bir yerde üzeri bezle örtülü olarak 1-1,5 saat bekletin.
  • Hamur 2 katına çıktığında, tekrar yoğurup, kapaklı bir kaba aktarın ve buzdolabına koyun. Buzdolabında bir gece bekleyecek. 
  • Ertesi sabah hamuru dolaptan çıkarıp oda sıcaklığında 1-2 saat bekletin. Eğer ekmeği akşam pişirecekseniz, önceki akşamdan yapmanızı tavsiye etmem. Akşam tutulan hamuru sabah, sabah tutulan hamuru akşam pişirin. Yoksa hamur kolayca ekşime yapıyor. 
  • Aslında bu ekmeğin farklı yapılış şekilleri var. Bildigim kadarıyla orjinal şekli bu: 


Ama fransız tostu yaparken kullanmak için baton şeklinde de yapılıyor sıklıkla. Ben nedense öyle yapmak yerine tek parça yuvarlak bir ekmek yapmak istedim. Ve toprak kapta pişirdim ekmeğimi, çok da güzel oldu. 





  • Ekmeğinizi dilediğiniz gibi şekillendirerek yağlanıp, unlanmış kalıba yerleştirin.
  • Üzerine sulandırılmış yumurta sarısını sürüp, 170-180 derecede 20-25 dakika pişirin.
  • Üstü kızarınca tamamdır. 



Tüm ekmekler için geçerli olan, dinlendirme kuralı bunun için de geçerli. Çok sıcakken kesmeyin, bölmeyin. Hamurlaşmasın.

Afiyet olsun.

0 yorum :

Yorum Gönder