21 Mart 2014 Cuma

Karalahana Yatağında Fellah Köftesi

Karalahanaya değişik bir yorum... Karalahanayı bu şekilde ilk kez pişirdim, bayıla bayıla yendi... Tavsiye ederim. :)

Malzemeler:
(2 kişilik)

Köftesi için:

1 çay bardağı ince bulgur
4 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı biber salçası
Toz kırmızı biber, nane, tuz
1/2 yumurta (1 yumurtayı çırpıp yarısını ekledim)

Sosu için:

2 kaşık zeytinyağı
1 çay kaşığı tereyağı
Toz kırmızı biber


Karalahana yatağı için:

1 bağ karalahana
1 orta boy kırmızı soğan
3-5 diş sarmısak
2 küçük havuç
Zeytinyağı
Kimyon, toz kırmızı biber
Sıcak su


Yapılışı:

Soğanı küp küp doğrayıp, ezilmiş sarmısaklar ve zeytinyağı ile kavuruyoruz. 2 küçük havucu rendeleyip içine katıp kavurmaya devam ediyoruz. Karalahanaları 1/2 cm inceliğinde doğrayıp ekliyoruz. Karalahanaların rengi dönene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Baharatlarını ekleyip, üzerine biraz da sıcak su ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Suyunu fazla koymayın, gerekirse ekleme yaparsınız, fazla sulu olmaması gerekiyor. 

Karalahanalar pişerken, bulgurumuzu üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ile, ağzı kapalı olarak şişmeye bırakıyoruz. Şişen bulgura tüm malzemeleri ekleyip yoğuruyoruz. Köfte kıvamı aldığında . İrice fındık parçaları halinde yuvarlayıp, serçe parmağımızla göbeklerine bastırıp şekil veriyoruz. Ben dondurucuda biraz bekletip öyle kullandım, daha iyi sonuç veriyor. 

Kaynayan suya biraz tuz atıp, köfteleri içine atıyoruz. Köfteler suyun yüzüne çıktığında pişmiş demektir. Ayrı bir tavada biraz zeytinyağı ve tereyağını tavaya koyup kızdırıyoruz. Toz kırmızı biberi ekleyip, süzdürdüğümüz fellah köftelerini ekliyoruz. Nazikçe karıştırarak sosa bulanmasını sağlıyoruz.

Fellah köftelerimizi karalahana yatağında servis ediyoruz. 

Afiyet olsun. :)

0 yorum :

Yorum Gönder