17 Mart 2014 Pazartesi

Balık Köftesi

Çoook nefis bir balık köftesi. Benim gibi balık delisi iseniz, yapmadan geçmeyin...


Malzemeler:

Köfteler için:

2 parça somon (sıkı etli başka bir balık da kullanabilirsiniz ama mezgit gibi bir balık kullanmayın lütfen)
1-1,5 çay bardağı un
1 ufak patates
Çırpılmış yumurta yada light mayonez (bağlamak için)
2-3 dal taze soğan, maydanoz 
Tuz, karabiber


Sosu için:

Light mayonez
Hardal
Limon
1 diş sarmısak

Yapılışı:

2 parça somon balığını tercihen buharda ya da ızgarada pişirin. Yağsız tava da olabilir. Derisini çıkarın. Ben tencere içi buharlı pişirme aparatı ile pişirdim. Soğutup, didikleyin. Rondo'dan geçirmeyin lütfen, elinizle didikleyin. Bu şekilde köfte birbirine daha rahat tutunuyor. İçine unu, yumurtayı (ya da mayonez), baharatları, ince doğranmış taze soğan ve maydanozu da ekleyip yoğurun. Mücverden biraz daha katı kıvamlı bir karışım elde edeceksiniz. Eğer akışkan ise biraz daha un ekleyebilirsiniz. 

Köfte iyice yoğrulduktan sonra, rendenin ince tarafıyla bir ufak patatesi rendeleyip ekleyin. Şöyle gelişigüzel karıştırıp, köftelere şekil verin. Patatesler karışımın içine fazlaca dağılmasın, dışlarında da kalsın. Patates rendesi sayesinde çıtır çıtır olacak. Çok çok az sıvıyağ ile yağlanmış tavada balık köftelerimizin iki tarafını da pişirelim. Yağı çok kaçırırsanız köfteler cıvık olabilir. Sos ile birleşince tadı da ağır olur tavsiye etmem. 

Sosu için 2 yemek kaşığı kadar light mayonezin içine, 1 çay kaşığı hardal ekleyin. (Sos miktarını çoğaltabilirsiniz, oran/orantı belirtmek için kaşık ölçüsü verdim, hardalı az olacak).
Yarım limon suyu ve 1 diş ezilmiş sarmısağı da ekleyip karıştırın. Sarmısak yerine sarmısak tozu da kullanabilirsiniz ama ben kendisini tercih ederim.

Yanında güzel bir  yeşil salata ile servis edin, afiyetle yiyin... :)

0 yorum :

Yorum Gönder