14 Nisan 2014 Pazartesi

Bilecik Mantısı (Tepsi Mantısı)

Bu mantıyı Bilecik yöresinde yapıyorlar. Eşim Bilecik'li ve bu mantıyı da ben ondan öğrenmiştim. :) Aslında daha çok yeşil mercimekli yapılıyor ama eşim kıymalı sevdiği için öyle yapıyorum. Şekli ve pişirilme tarzı nedeniyle her zaman yediğimiz mantılardan farklı. Ölçüler 32 cm'lik bir tepsiyi tam doldurdu. 2'şer tabak yediğinizi varsayarsak, bu tepsi 2 kişiyi ancak doyurur ama ben pek yemediğim sadece ucundan tattığım için hepsi Murat'a kaldı, çatlayana kadar yedi: :) Daha kalabalık bir grup için yapıyorsanız ölçüyü iki ya da üç katına çıkarabilirsiniz. 


Malzemeler:

Hamuru için:

2 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Göz kararı su (az)

İç malzemesi:

125 gr. kıyma
1 orta boy soğan
Karabiber, tuz, kimyon


Yapılışı:

Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp, suyunu azar azar ekliyoruz. Biraz sert bir hamur yoğuruyoruz. Mantı hamuru çok yumuşak olmaz. Kulak memesi vs. kıvamında değil. Yoğurduğumuz hamuru iki bezeye ayırıp, üzerini örtüp, 15 dakika dinlendiriyoruz. Bu arada, soğanı rendeleyip, baharatlarla birlikte kıymaya ekleyip iyice birbirlerine yedirmek için yoğuruyoruz. 

 Dinlenmiş bezelerimizden ilkini, hafif unladığımız tezgahımızda, yine hafif unladığımız merdanemizle açıyoruz. Belli bir noktadan sonra daha da inceltmek için oklava kullandım. Bazı mantıların hamuru çok ince açılmaz ama bu mantılar büyük yapıldığı ve fırınlanacağı için incecik açmanızda fayda var. Rulo kesici ya da bir bıçak yardımıyla hamurumuzu diktörtgen parçalar şeklinde kesiyoruz. Her bir parçaya kıymalı içimizi yerleştiriyoruz. (içi bol tutun). 







Gelelim kapatmaya. En önemli nokta bu zaten. Diktörtgen parçanın kısa kenarlarını birbirlerine tutturup, ortaya doğru hafifçe bastırıyoruz. Göbek kısmı açık kalacak ve sıkıştırdığınızda kıyma o göbekten hafifçe yukarı doğru çıkacak. Ben bu mantının şeklini vapura benzetiyorum. :)

İçini hafifçe yağladığımız tepsiye mantılarımızı sıra sıra dizip, önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Üzerleri kızardığında, çıkarıp, sıcak su ekliyoruz. Su mantıların üstünü örtecek kadar olmalı. Tekrar fırına koyuyoruz. Kontrol ederek pişiriyoruz. Dibinde biraz suyu kalacak. Suyu tamamen çekmeyecek.


fırına girmeden önce


piştikten sonra


Üzerine yoğurt, ve tereyağında kızdırılmış pul biber dökerek servis yapıyoruz.





Bence sumaksız mantı olmaz. Mutlaka ekleyin. :)

Afiyet olsun...

0 yorum :

Yorum Gönder